Blog

Invitatie la gand si vorba

Proiectul Odyssey este conceput pornind de la un gand indraznet: putem, oare, propune,  in cel mai transparent mod posibil, o abordare “altfel” in educatia copiilor nostri, astfel incat viitorul sa nu mai para atat de amenintator, confuz si haotic atat pentru familie cat si pentru copil?

Suntem coplesiti de informatii despre o lume in permanenta schimbare si simtim tot mai acut stagnarea si anacronicul din sistemul educational din tara noastra.  Copiii nostri sunt “prinsi”, undeva, in hatisul creat de dorinta noastra de a le oferi o educatie “pentru viitor”, abordarile si oferta din ce in ce mai “colorata” a institutiilor de invatamant si nevoia lor de a se descoperi pe sine si de a avea curajul sa-si aleaga constient drumul in viata.

Am fost in situatia parintelui care cauta gradinita pentru copilul lui. Am trait, poate, aceleasi emotii pe care le traiesti acum si tu, parinte drag, cautand cu inversunare pe forum-uri, site-uri, discutii cu prietenii, cu alti parinti, rasfoind toate experientele celorlalti ca sa te asiguri ca iei cea mai buna decizie.

Si chiar si asa, tot nu esti sigur! Pentru ca nicio gradinita nu le are pe toate. Si atunci, ce si cum alegi? Bona sau gradinita? Departe sau aproape de casa? Mancare bio sau salam de biscuiti? De stat sau particulara? Sistem traditional sau alternativ? Aleg “acea” gradinita pentru a-i “spori” sansele sa ajunga la “acea” scoala? Isi rateaza viitorul daca merge la o gradinita si nu la alta? Conteaza atat de mult ce invata la gradinita sau scoala este momentul in care trebuie sa “acceleram” motoarele pentru investitii, optionale, cluburi? Cand isi mai “traieste” copilul meu copilaria? Ce sa fac sa nu-si rateze startul, sa nu ramana in urma? Ce inseamna performanta la 3 ani? Ce sa fac sa-si atinga “potentialul”?

Atat de multe mituri, atat de multe garantii de performanta, excelenta, profesionalism, atat de multa instrainare de sensul autentic al educatiei, incat si simpla decizie de a alege o gradinita pentru copilul nostru pare un demers comparabil, in termeni de resurse emotionale si de timp, cu cel mai profesionist sondaj de opinie.

Multi dintre parintii de azi sunt un ghem de anxietate, de intrebari, de confuzie intre ceea ce cred sau li se recomanda  ca “trebuie” sa faca pentru viitorul copilului lor si ceea ce le “spune” instinctul lor de parinte. Iubirea reala, cea care „gaseste” drumul transformarii este insa, cea care-ti asculta vocea interioara, de parinte, cea care-ti muta ochii inspre copil si-ti da curajul de a alege constient, asumat, informat, vizionar si liber.

Iubim parintii cu gandul si cu sufletul libere. Ei sunt parintii ai caror copii vor invinge „necunoscutul” viitorului. Ei, acei parinti reflexivi care inteleg ca educatorul are nevoie de sprijinul lor, de intelegerea lor, de curajul lor de a schimba educatia. Ei sunt parintii care indraznesc in a-si insoti cu asumare copilul in calatoria cunoasterii, fara a-l pune in forme, fara a-i lipi etichete, fara a-i pune in spate ranita performantelor efemere ingradite in spatiul unei institutii de invatamant.

Alegerea gradinitei este doar prima decizie grea din parcursul educational al copilului tau. Poate fi, insa, si primul exercitiu de curaj de a-i recunoaste copilului dreptul de a fi educat cu respect pentru ceea ce inseamna el pentru lumea acelui viitor pentru care nu avem etichete.